Jag vräker i mig bibimbap som om det vore min sista måltid i livet. Samtidigt börjar tårarna rinna. Jag sitter på planet på väg hem och förstår inte varför, för jag längtar verkligen hem till Sverige. Tio dagars semester i Tokyo, Busan och Seoul är över. Där, över en fyrkantig låda med ris, kött, grönsaker och gochujang-sås, kommer plötsligt en melankolisk känsla över mig. Den började redan på flygplatsen på väg till gaten. Känslan av att lämna landet som ger mig en speciell tillhörighet, landet som får mig att smälta in. Det är märkligt hur något sådant kan kännas så viktigt. I alla fall en kort sekund. De senaste åren har jag blivit allt stoltare över mitt ursprung, över att vara svensk men samtidigt korean. När jag reser utomlands och får frågan om varifrån jag kommer svarar jag alltid: Jag är från Sverige men är född i Korea. Dels för att slippa alla frågor om varför jag inte ser svensk ut, dels för att jag faktiskt är stolt över vem jag är. Den här resan har varit speciell. Kanske är det också därför det känns svårt att lämna. Jag har träffat många omtänksamma människor som fått mig att må bra. Gourmets korrespondent Melinda Joe tog med mig på en fantastisk middag i Tokyo. I Seoul fick jag återse både kocken Tae Hwan Ryu, som jag lärde känna under en resa till Tokyo för flera år sedan, och matexperten Daniel Grey. Min makes vänner i Busan bjöd på lunch på fiskmarknadenoch arrangerade en spännande matlagningskurs i klostermat. Klosterkocken började intressera sig för vegansk mat när hennes man gick bort i cancer. Hon blev mer medveten om vad hon åt och var råvarorna kom ifrån. Visst händer det att hon ibland använder fisksås eller andra animaliska ingredienser, men att vegansk klostermat får henne att må bättre. Och jag måste erkänna att jag njuter av rätterna fyllda av kryddor och umami. I det här numret har kocken Jens Linder inspirerats av sina klosterbesök och skapat välsmakande, plantbaserade recept som gör gott för kropp och själ! Dessutom har vi träffat Poul Andrias Ziska på Koks som tar vara påFäröarnas bästa råvaror och skapar magiska maträtter. Att resa till de småöarna i Atlanten norr om Storbritannien är som att stiga in i en egen värld. De stora vidderna, de gröna bergen och vackra vyerna är storslagna. Vädergudarna härskar och kan förvandla soldränkta drömlandskap på sekunden till utegångsförbud med kraftiga vindar och skyfall. Poul Andrias Ziska välkomnar oss till sin gastronomiska värld på sid 28. Dessutom har matskribent Jon Hansson trä at Linn Söderström och Marion Ringborg på Garba, dryckesredaktör Anders Melldén funderar över hållbarhet i vinvärlden,Jenny Damberg klurar på nyttiga fetter och världsresenären Argot Mureliustar oss med till Peru och Mater Iniciativa, som drivs av Virgilio Martínez,makan Pia León och systern Malena Martínez. Och som vanligt rapporterar våra korrespondenter från de nordiska huvudstäderna. Må gott så ses vi i köket!
Tove Oskarsson Henckel
Ur Gourmet 2/2020