Årets konditor koras på Bak- & Chokladfestivalen

Fr v: Sara Nilsson, Jimmy Wollberg, Joel Lindqvist, Isabella Westergren och Claudia Chindea

En av höjdpunkterna under Bak- & Chokladfestivalen, 10-13 oktober på Stockholmsmässan, är som vanligt finalen i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor. Temat för årets tävling är ”De Fyra Elementen”.

Fem av landets skickligaste konditorer har tagit sig vidare till final i Årets Konditor 2019. Under de två dagarna som tävlingen pågår kommer de att utmana varandra, inför publik och jury. Även i år är konkurrensen om den ärofyllda titeln Årets Konditor 2019 – tillika svensk mästare för professionella konditorer – hård.

“De Fyra Elementen”
Årets tema är “De Fyra Elementen”. Med temat i fokus ska finalisterna genomföra olika delmoment: en tårta, en tallriksdessert samt ett “Mignardise-fat” med fyra olika komponenter – två olika petit fourer och två olika praliner. Tävlingsbidragen bedöms av en jury utifrån smak, utseende, kreativitet och hantverk. Finalisterna har sammanlagt tio timmar på sig. 

Tid: 10 och 11 oktober. 
Plats: Tävlingsområdet, längst ner i Hall B

Finalisterna i Årets Konditor är:
Sara Nilsson
, Göteborg, Head Chef Pastry på Svenska Mässan Gothia Towers.
Claudia Chindea, Göteborg, konditor på Cederleüfs & Svenheimers bageri och konditori.
Isabella Westergren, Stockholm, konditor på Hotell At Six.
Jimmy Wollberg, Göteborg, driver chokladbutiken Berzelii Choklad samt arbetar som konditorlärare i gymnasiet och på yrkeshögskolan. 
Joel Lindqvist, Malmö, driver konditoriet Mat & Chokladstudion.

Under finalen kommer en expertsoffa finnas där bland andra stjärnkonditorn Roy Fares finns på plats för att livedemonstrera och kommentera finalen. Bidragen bedöms av en smak- och metodjury med juryordförande Cecilia Andersson i spetsen.

Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, arrangör av Årets Konditor:
– Jag slutar aldrig imponeras av den fantasi och kreativitet som syns och smakar i konditorernas fantastiska kreationer. Årets tema är minst sagt en utmaning för de deltagande och jag ser fram emot att se hur våra finalister kommer tolka och inspireras av de fyra elementen. Jag övertygad att vi får se magi när vi träffar konditorerna under finaldagarna.