Adventskalendrar

I vissa delar av Tyskland tände man förr i tiden ett nytt ljus varje dag innan jul, eller så satte man ett streck på dörren. Papperskalendrarna härstammar också från Tyskland där Gerhard Lang började tillverka dem i början av 1900-talet. De första kalendrarna bestod av två ark, och dem klippte man ut delar av, och klistrade på den andra delen.
Den första svenska adventskalendern kom 1934, och den målade Aina Stenberg-MasOlle.
Det var en kalender som såldes av Sveriges Flickors Scoutförbund och den hette Barnens Adventskalender.
Idag är det många som vill ha en kalender, både stora som små. Och de flesta kalendrarna idag innehåller något gott eller roligt.
Här kommer ett litet urval av årets kalendrar.

Tekalendern från Tehuset Java. Kalendern föreställer deras första butik i Lund och innehåller bland annat klassikern Lundablandning, Julefrid, Earl Grey och Lusseblandning. Det är en blandning av gröna, svarta, vita, rooibois och ört tepåsar.

Van Ufford tillverkar all sin ekologiska choklad för hand i Ystad, och deras fina kalender är en träask fylld med stora bitar handgjord choklad. 

Chokladfabriken har två olika kalendrar, En med ekologisk ljus mjölkchoklad, och en med mörk choklad.Chokladen är ekologisk och kommer från Cacao Berry. 

Valrhona har en kalender som man får pyssla lite med. Man väljer vilken sorts choklad man vill använda sig av. Sen smälter man den och fyller kalendern, Man kan ju då lägga till strössel, rusin eller något annat gott. 

Lakritsfabriken erbjuder en 720 grams låda med både lakrits, och online tävlingar. Varje dag får man öppna en ny liten ask.

Johan Nyström har en kalender fylld med deras storsäljare, och lite av deras personliga favoriter. Teerna kommer i en vacker låda, och innehåller även instruktioner om hur man ska brygga respektive te.

 

Värmdö Pralin har en kalender som är fylld av handgjorda praliner som till exempel Saltkola med brynt smör och  Körsbär från eget träd i ljus choklad. 

Pukka har en kalender med sina goda ekologiska teer. Man kan antingen hänga upp kalendern, eller så kan den vara stående. 

Om man vill ha ett nyttigare alternativ till barnen så finns Babblarna’s adventskalender med mumsisar. Påsarna innehåller torkade frukter och spel.