Linn Söderström

Hennes första jobb var på Street, och de var en av de allra första restaurangerna att använda sig av närproducerat. Sedan dess har Linn hunnit arbeta på Operakällaren, F12 och med Niklas Ekstedt. Linn var även med och öppnade restaurang Ekstedt. Efter det så startade Linn eget, och hon var en av de första att ha ”Hemma Hos Supper Club”. Vi ställde våra ”Snabba Frågor” till Linn.

 Var utbildade du dig till kock? 

-Hotell och restaurangskolan i Smedjebacken. Jag gick ut 2005.

När visste du att du ville bli kock?

-Jag praoade på min grannes jobb när jag var 11 år. Vilket var en bruksrestaurang, och det var så otroligt roligt och jag kände att det här vill jag arbeta med! 

Vad är din styrka i köket?

-Det är både min svaghet och styrka, helhet och överblick. 

Finns det någon kock du ser upp till? 

-Milana Seppänen, hon är den bästa chef jag haft. Jag ser mer upp till personer som är bra att jobba med. 

Har du någon favorit råvara?

-Olika sorters kål.

Vad inspirerar dig? 

-Att man ser något visuellt, tex en grönsak. Då tänker jag på vad man kan göra med den, och vad jag har lagat innan med den. Och tillexempel hur jag kan smaksätta den. 

Var skulle du vilja sätta upp en pop up restaurang?

-På ett tak i  Stockholm’s innerstad.

Har du något bra tips hur man ska göra för att få fram fler kvinnliga kockar i yrket?

-Man måste försöka få folk att se de som redan finns. Vi kvinnor ser hela tiden att männen är duktiga. Vi måste få fram kvinnorna! Sen får man inte tänja på kön när man rekryterar. 

Har du någon ny dröm i yrkeslivet? 

-Att Garba blir en riktig restaurang, men det är inte en dröm för det ska hända!

Det bästa med att vara kock?

-Att jag får jobba både kreativt, med kroppen, hjärnan och med folk.

Bästa snabbmaten i Stockholm, var finns den?

-Adana Kebab i Kistagallerian. Eller lammet man kan äta på stället bakom bensinmacken i Kista. Taxichaffisar och jag äter där. 

Av Malin Nordblom