Det här var Disas vinnarbakverk:
TÅRTA: ”LOOP” Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra.
Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.
PETIT FOURER: ”TOMBOLA” – Pate a choux-bakelse fylld med
krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en
vacker mördegsblomma och bladguld..
”PARISEHJULET” – Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex.
”MARÄNGDROPPET” – Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.
TALLRIKSDESSERT: ”SLÄNGGUNGAN” Mazarinring med svartvinbärsbavaroise och en glaze på svartavinbär, innanför finnes mandelkaramell, mandelkräm och yuzucremeux täckt med en svartavinbärsmarmelad. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och ett karuselltak i choklad. Vackert dekorerad med svartvinbärssorbet, yuzutapioka, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprayad tallrik
Disa Molin
Disa Molin vinnare av Årets Konditor 2018, och man hittar henne påkom konditor på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang i Göteborg. Vi ställde våra Snabba frågor till Disa:
Var utbildade du dig till konditor?
– Burgården Yrgo
Vad är det mest minnesvärda du har bakat?
– För några år sen gjorde jag en moussetårta i form av en elgitarr i verklig storlek. Det var många timmars jobb på den och lite huvudbry, men den blev grymt häftig!
Vilket är ditt favorit matland?
– Japan
Vad ger dig inspiration?
– Naturen, konst, människor, livet och sociala medier,
Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
– En liten vinkelpalett.
Kommer du att tävla mer?
– Just nu är jag ganska nöjd, jag har ju en titel att leva upp till ett år framöver.
Men längre fram i tiden så hade det varit roligt. Jag älskar ju projekt! Har aldrig varit med i ett lag, det skulle vara kul.
Finns det någon konditor som du tycker är en bra förebild?
-Ja massor!!
Men en av dem som jag är glad över att jag lärt känna är Maria Grave.
Vad är det roligaste med ditt yrke?
– Skapandet.
Vad gör du om 5 år?
– Förhoppningsvis så har jag massa spännande projekt på gång!
Vad är ett måste på ditt julbord?
-Knäck!
Av Malin Nordblom