Disa Molin

Disa Molin vinnare av Årets Konditor 2018, och man hittar henne påkom konditor på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang i Göteborg. Vi ställde våra Snabba frågor till Disa:
 
 
Var utbildade du dig till konditor?
 
– Burgården Yrgo
 
Vad är det mest minnesvärda du har bakat?
 
– För några år sen gjorde jag en moussetårta i form av en elgitarr i verklig storlek. Det var många timmars jobb på den och lite huvudbry, men den blev grymt häftig!
 
Vilket är ditt favorit matland?
 
– Japan
 
Vad ger dig inspiration?
 
– Naturen, konst, människor, livet och sociala medier,
 
Vilket köksredskap kan du inte vara utan?
 
– En liten vinkelpalett.
 
Kommer du att tävla mer?
 
– Just nu är jag ganska nöjd, jag har ju en titel att leva upp till ett år framöver.
Men längre fram i tiden så hade det varit roligt. Jag älskar ju projekt! Har aldrig varit med i ett lag, det skulle vara kul.
 
Finns det någon konditor som du tycker är en bra förebild?
 
-Ja massor!!
Men en av dem som jag är glad över att jag lärt känna är Maria Grave.
 
Vad är det roligaste med ditt yrke?
 
– Skapandet.
 
Vad gör du om 5 år?
 
– Förhoppningsvis så har jag massa spännande projekt på gång!
 
 
Vad är ett måste på ditt julbord?
 
-Knäck!
 
Av Malin Nordblom
Bild Malin Nordblom

Det här var Disas vinnarbakverk:
TÅRTA: ”LOOP” Kaka på yoghurt, oliv- och mandelolja, toppad med plommonkompott, chokladcrisp, kesellamousse och chokladbavaroise, som smaksatts med myskmadra.
Tårtan är sedan vackert glaserad i vitt och rött.
PETIT FOURER: ”TOMBOLA” – Pate a choux-bakelse fylld med
krämig vaniljgrädde och körsbärskräm. Dekorerad med en
vacker mördegsblomma och bladguld..
”PARISEHJULET” – Chokladdoppad fingerfood, som i en tugga bjuder på luftig och mjuk pistagekaka som är täckt av hallongelé. Toppad med pistageganache och pistagekex.
”MARÄNGDROPPET” – Chokladdoppad pinnglass med färskost, gul hallonpuré och sudachi. Omsluten av italiensk maräng och dekorerad med bipollenströssel.
TALLRIKSDESSERT: ”SLÄNGGUNGAN” Mazarinring med svartvinbärsbavaroise och en glaze på svartavinbär, innanför finnes mandelkaramell, mandelkräm och yuzucremeux täckt med en svartavinbärsmarmelad. Sedan garnerad med en chokladtunnel fylld med yuzuskum och ett karuselltak i choklad. Vackert dekorerad med svartvinbärssorbet, yuzutapioka, röd oxalis och timutpeppar. Slänggungan presenteras på en kakaosprayad tallrik