Dani Garcia

Bild Malin Nordblom

Dani Garcia är utan tvekan en av de mest inflytelserika kockarna i Spanien. Han föddes i Marbella och när han var 18 började han på La Consula Catering School i Malaga. Han har mottagit lika många priser som stjärnor. 1996 började han att arbeta för Martin Berasategui, och redan 2000 fick han sin första stjärna på sin restaurang Tragabuches. 2005 flyttade han tillbaks till Marbella och öppnade La Calima som fick 2 stjärnor. 2014 flyttade han restaurangen och den öppnade sedan under hans eget namn, Dani Garcia. Där har han idag 3 stjärnor. En månad efter att han mottog den 3e stjärnan chockade han dock världen med att berätta att han skulle stänga sin Michelin restaurang. Vi träffade Dani under San Sebastian Gastronomika och ställde lite frågor till honom:

Det mest spännande med att starta upp utanför Spanien?

-Det är ett resultat av mycket, jag vill ta allt jag kan om kulturen, maten, Andalusia och Spanien och visa hela världen allt jag vet om det! Jag vill ta med mig mina varumärken ut i världen!

När ska du öppna din nya restaurang utanför Spanien?

-Den första är min BiBo som redan finns på tre ställen i Spanien. Jag öppnar den snart Doha, Qatar. Jag hoppas på att öppna fler ställen inom ett år i Miami, New York, Paris… Vill arbetar med olika kontrakt just, mycket spännande. Jag är även väldigt nyfiken på Singapore, Beijing, Tokyo, Hong Kong. Men vi tittar på hur städerna är uppbyggda och säger inte ja till alla förslag. Jag undersöker verkligen om mitt koncept skulle funka på den platsen. Vi har till exempel tittat på Dubai många gånger, menar inte varit helt säker på just de ställena vi tittat på. Jag gillar verkligen Singapore, så vi får se.

Har du redan bestämt hur konceptet ska vara i de nya länderna?

-Det är verkligen så roligt att ta fram koncept, jag gillar veklingen att arbeta med att ta fram dem. Och något av det roligaste jag vet är att titta på hur man ska bygga upp restaurangerna för att gå på restaurang handlar inte bara om mat. Det är socialt, det ska vara roligt, vilken musik man spelar, allt är verkligen viktigt för att det ska fungera. Jag är kock, men arbetar på att bli något mer. Och det jag vill nu är att bygga upp en global kedja med mina olika typer av restauranger.

Hur ser du på framtidens fine dining?

-Jag tror att det kommer att förändras till att bli fler mindre fine dining restauranger. Och istället blir restaurangerna som exklusiva sushi ställen i Japan. Jag kan till exempel ha 90-100 gäster en dag, och det kan vara väldigt svårt att hitta till exempel bra scampi till så många personer. Att istället laga den typen av mat till mindre grupper blir mycket enklare eftersom man då lättare kan hitta mer specifikt utvalda råvaror.

Vilken är den bästa restaurangen du har varit på?

-Det finns många bra restauranger i världen, till exempel Can Roca, El Bulli och Noma. Jag har inte varit i Sverige.

Vilken är den mest spännande matupplevelsen du haft?

-El Bulli helt klar, jag var där mellan 15-20 gånger. Och varje gång var det helt fantastiskt!

Intervju och bild Malin Nordblom