Christian André Pettersen har varit i branschen sedan han var liten. Han har arbetat för Charles Tjessem, Spiseriet i Stavanger’s konserthus och är numera kökschef på restaurant Mondo i Sandnes. Tävlat i otaliga tävlingar, och tog guld i Bocuse d’Or Europe. Vi ställde våra Snabba frågor till Christian André Pettersen:
Dina favorit råvaror?
– Havskrabba, citron och ingefära.
Finns det någon mat du inte tycker om?
– Hmm, jag tycker inte om surströmming så mycket.
Använder du dig av kockböcker, och vilken är isåfall din favorit?
– Nej, det är väldigt sällsynt. Men jag läser mycket kockböcker och får inspiration ifrån dem. Sen kombinerar och komponerar jag det utifrån från mina egna komponenter.
Vad lagar du helst för mat hemma?
– Jag lagar mycket asiatiskt och husmanskost.
Varför blev du kock?
– Min pappa var kock, så jag föddes med yrket i blodet. Och det sista jag lovade honom innan han dog var att jag skulle hävda mig i Bocuse d’Or.
Vilket är ditt favorit matland?
– Det är Japan.
Vad inspirerar dig? största inspiration?
– Jag inspireras av naturen, konst och design.
Vilket är ditt favorit köksredskap?
– Morteln och Microplane rivjärnet.
Ditt bästa matminne?
– Jag glömmer aldrig när jag var liten och åt nyfångad torsk med min pappa på båten utanför Lofoten.
Vad vill du göra efter Bocuse d’Or?
– Det är då drömmen börjar!
Vad är ett måste under julen för dig?
– Familj och vänner.
Av Malin Nordblom