Abbe Ibrahim är VD för Nobis Restaurant Division och för Operakällaren i Stockholm. Hans karriär i huset tog sin början när han som 14 årig började som diskare där. Så är det någon som kan stället så är det han! Vi ställde våra Snabba frågor till Abbe:
Vilket är ditt favorit matland/ stad?
– Istanbul
Kan du berätta om en av dina bästa matupplevelser?
– När jag var och dök på Kuba, så kom det med en kock på den lilla båten. Vi fångar två hummrar, och han steker upp dem till oss med citron, lite chili i olja och vitlök. Till det en kall öl. Det var enkelt och gott!
Men även en gång när jag var i Ho Chi Minh, Vietnam. Där var en cykel Cantina, och jag satt på en ölback och åt skaldjur som var så goda! Sen har jag en till, när jag var i Somalia med mitt vattenprojekt. Vi åt Nan bröd, nystekt ris, en perfekt grillad kyckling, lamm och scampi.
Vad är du stolt över?
– Över Operakällaren Foundation där vi samlar in pengar till att bygga brunnar, toaletter och att de ska kunna tvätta sig. Vi lägger mest krut på de unga tjejerna för de tar sedan hem informationen om hur man ska ta hand om sig och sköta sin hygien. I höstas fick vi in 7.8 miljoner (innan har vi samlat in 30 miljoner på 11år)
Vad är det konstigaste du har ätit?
– Det var i Vietnam , sprit med en giftig orm som låg i en sprit marinad.
Vilken maträtt är bäst att förföra någon med?
– En enkel krämig tryffelpasta.
Vad är det roligaste med ditt arbete?
– Att man får möjlighet att förvalta Arvet vidare, man bidrar till utveckla gastronomin i Sverige hela tiden.
Vad föredrar du, drink eller champagne?
– Champagne
Vilken är den bästa baren du varit på?
– Den finns en jättefin bar på stranden i Zanzibar. De serverar nästan bara rom, och där har jag fått den bästa drinken någonsin. Inramningen där var fantastisk!
Har du någon önskegäst?
– Charlie Chaplin, min pappa och Kofi Annan.
Lagar du mat?
– Ja på landet, där grillar jag mycket fisk. Och hemma på helgerna, annars är det mest praktiska måltider.
Vad vill du mer göra med ditt liv yrkesmässigt?
– Jag vill jobba med vattenprojektet på heltid. En dag;)
Av Malin Nordblom