Sveriges bästa kvinnliga sommelier?

Förra årets finalister: Victoria Andersson, Hanna Eriksson och Sofia Johansson

Nu kan du anmäla dig till årets upplaga av Lily Bollinger Award. Tävlingen där kvinnliga sommelierer gör upp om den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger”.

Bakom tävlingen står champagnehuset Bollinger och Arvid Nordquist, som genom detta initiativ vill uppmärksamma kvinnliga sommelierers yrkeskunskaper och samtidigt hedra minnet av den legendariska champagneänkan Lily Bollinger.

Anmälan är öppen fram till den 20 maj och semifinalen går av stapeln den 27 maj 2019.

Lily Bollinger Award instiftades år 2002 av Bollinger och Arvid Nordquist i syfte att uppmärksamma kvinnliga sommelierer, uppmuntra dem till att tävla samt hedra minnet av Lily Bollinger som, i närmare trettio år, tävlade med männen om att tillverka världens bästa champagne. Tävlingen riktar sig både till professionella sommelierer och studerande vid dryckesutbildningar.

– Jag hoppas att så många som möjligt av Sveriges duktiga, kvinnliga sommelierer tar chansen att vara med och tävla. Lily Bollinger Award innebär så mycket mer än ett kvalificerat erkännande och en chans att visa sina yrkeskunskaper. Tävlingen skapar även en arena där deltagarna kan nätverka med andra kvinnliga sommelierer i branschen och knyta nya spännande kontakter, säger Eva Nina Hammarskjöld, projektledare för Lily Bollinger Award.

Förra året vann Umeåbon Hanna Eriksson, som då var verksam vid Köksbaren i Umeå.

– Jag är så glad över att jag utmanade mig själv och anmälde mig till tävlingen. Min utmärkelse som ”Årets Lily Bollinger” har uppmärksammats brett och lett till allt från nya karriärmöjligheter till ett nytt, stort nätverk av kontakter som sträcker sig hela vägen ut i Europa. Dessutom har tävlingen gett mig självförtroende att vilja fortsätta tävla, vilket känns både spännande och kul, säger Hanna Eriksson, förra årets Lily Bollinger-vinnare.

Förutom den ärorika titeln ”Årets Lily Bollinger” får vinnaren en utbildningsresa till det anrika champagnehuset Bollinger samt en Stålhästen cykel. Cykeln symboliserar Lily Bollinger som ständigt bevakade vingården från två hjul.

Uttagningen äger rum den 27 maj på Arvid Nordquists huvudkontor i Stockholm. De tre tävlande som får högst samlad poäng går vidare till finalen i september. Uttagningen består av tre olika moment: ett teoriavsnitt, en blindprovning och ett praktiskt moment. Svårighetsgraden är i nivå med internationella sommeliertävlingar.