Skånska Gastronomipriset 2021

Karin Chudzinska Vollmer och Mats Vollmer tar emot priset för bästa skånska restaurang.

Vinnarna av Skånska Gastronomipriset 2021 utsågs i helgen under en webbsänd gala från Malmö Stadshus. Priset till Årets Skånska Krog gick till tvåstjärniga Restaurang Vollmers.

Värd för årets Skånska Gastronomipris var Tina ”Mat-Tina” Nordström och även Skånes landshövding Anneli Hultén medverkade i hyllningarna av vinnarna.

-2021 blev på många sätt ännu tuffare än vi kunnat förutspå. Samtidigt är det en imponerande mångfald och kvalitet som fortsätter att utmärka vår skånska gastronomi och krogliv. Att sätta strålkastarna på alla dem som fortsätter att kämpa känns därför extra angeläget i år. Vi hoppas att priset ska inspirera både matentreprenörer och restauranggäster till nya spännande upplevelser i hela Skåne, säger Thomas Kuuttanen, ordförande i juryn för Skånska Gastronomipriset.

Till Årets Skånska Krog utsågs restaurang Vollmers.
-Att föräras det skånska matlandskapets främsta utmärkelse för fjärde gången är en inte bara stor fjäder i hatten. Det är en bekräftelse på att det går att hålla fast vid höga ambitioner även i tider av nedstängningar och restriktioner. Priset inspirerar oss och vår fantastiska personal att fortsätta arbeta för skånsk gastronomi och gästupplevelser av allra bästa klass, säger Mats Vollmer.

Årets Skånska Stjärna är Tareq Taylor.
– Det är en stor ära att få ta emot priset som årets skånska stjärna. Jag blev verkligen rörd av den fina motiveringen. Men framför allt så är det roligt att det Skånska Gastronomipriset så självklart lyfter fram skånska eldsjälar som dagligen arbetar för den skånska gastronomin i Sverige. Det är ett viktigt arbete som bidrar till att Skåne fortsätter att utmärka sig inom gastronomin och besöksnäringen i Sverige, säger Tareq Taylor.

Övriga vinnare är:

Årets Skånska Hederspris: Carl Sonesson, Staffanstorp

Årets Skånska Värdskap: Smörtaxen, Landskrona

Årets Skånska Spritpris: Henric Molin, Ven

Årets Skånska Vinpris: Skepparps Vingård, Kivik

Årets skånska Mångfaldspris: Vindstilla Cafe & Mötesplats, Malmö

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris: Gårdsfisk, Åhus

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium: Karin Ericson

Årets Skånska Destination: Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup (utses genom röstning bland allmänheten)

JURYNS MOTIVERINGAR AV VINNARE SKÅNSKA GASTRONOMIPRISET 2021

Årets Skånska Krog 2021
Vollmers
I en svår tid för restaurangbranschen när stjärnregnet delvis bleknat över de skånska guldkrogarna lyser tvillingstjärnan lika strålande klart över Vollmers. På mästares vis fortsätter krogen att överraska och inspirera med sin närbelägna internationella meny på klingande god skånska.

Årets Skånska Värdskap 2021
Smörtaxen
En matupplevelse blir inte roligare, mer inbjudande, mer välkomnande och mer smakfullt lekfull än i Landskrona. Smörtaxen är en gyllengul skånsk smörkula som gör Skånes gastronomi kuligare och fine dining till fun dining.

Årets Skånska Stjärna 2021
Tareq Taylor
För en oemotståndlig förmåga att bjuda på fantastisk matkonst och sig själv i samma recept. Få svenska tv-stjärnor kommer i närheten av en lika självklart lysande karisma. Från våra ”himmakök” till hela Sveriges julvärd utan att ett ögonblick förlora fotfästet i den skånska myllan. Tareq Taylor: din jordnära stjärnglans sprider matkärlek i folkhemmet.

Årets Skånska Spritpris 2021
Henric Molin
Med blick för destillerade drycker ända ner på molekylnivå är Henric Molin en prisbelönt destillatör, en internationell destillerikonsult och en spritanalytiker av högsta rang. På Ven skådar Henric Molin ut över spritvärlden som en gång Tycho Brahe mot stjärnhimlen.

Årets Skånska Vinpris 2021
Skepparps Vingård
Österlen ligger långt ifrån Provence svepande kullar, men Skepparps vingård är ändå mycket nära. Grand Prix från Skepparps ritar just nu om världens vinatlas och märker ut Skåne som ett vindistrikt i Norden lika häftigt som förebilderna i söder.

Årets Skånska Mångfald 2021
Vindstilla Cafe & Mötesplats
Det kostar på att hålla sig frisk när livet gör ont. Vindstilla Café och Mötesplats är en välkomnande famn för alla som trevar sig fram längs vägen till ett liv i balans och till ett arbetsliv som fungerar. Tack vare Vindstilla ökar människors livskvalitet, självkänslor växer och Skåne blir ett öppnare landskap.

Årets Skånska Miljö- och Hållbarhetspris 2021
Gårdsfisk
Genom att lyckas med det omöjliga, att flytta havet upp på land och skapa ett integrerat jord- och vattenbruk, har Gårdsfisk visat att det finns en vattenväg till friska fiskar, renare hav, bördigare lantbruk och till en sundare och mer hållbar matproduktion.

Årets Skånska Hederspris 2021
Carl Sonesson
Skånsk gastronomi går inte att tänka sig utan sill och akvavit. Främst i det silverskimrande sillstimmet glänser en outtröttlig ambassadör. Att sillen från Brantevik nu går till i bonnagård och herresäten är i mångt och mycket Presillident Carl Sonessons förtjänst.

Årets Skånska Destination 2021
Vismarslövs Café & Bagarstuga, Klågerup
För tredje gången har skånska kunder och besökare sagt sitt. Det är hit man åker igen och igen. Ett skånskt bonnabageri är inte bara en del av det skånska arvet, det är en del av alla skåningarnas DNA. Vismarlöv ni bär inte bara fram fantastiska bröd, ni bär vår kulturhistoria.

Sällskapet Malmö Akvavits Stipendium 2021
Karin Ericson
Som en virvelvind med klang i både penna och glas har Karin Ericson blåst in över det skånska matlandskapet. Med en skön och chosefri tonträff och på ett sätt som berikar och berör har Karin vitaliserat skånskt mat- och dryckesjournalistik.

Skånska Gastronomiprisets jury har i år bestått av:
Marie Skogström som är coach för svenska kocklandslaget, stjärnkocken Titti Qvarnström, matkreatören Malin Broman, publicisten Tove Oskarsson Henckel, krögaren Nina Christensson, konditor Jan Hedh samt spritproducenten Thomas Kuuttanen.

Tareq Taylor som varit en del av juryn sedan Skånska Gastronomipriset startade, har i år befriats från juryuppdraget då han är nominerad i kategorierna Årets Skånska Stjärna och Årets Skånska Krog.