Hotel Eggers – ett hotell med anor

Meny från Hotell Eggers daterad i början av 1900-talet.

Hotel Eggers i Göteborg är ett av landets mest anrika hotell. Dess spännande inredning, historiska atmosfär och centrala läge gör hotellet till en perfekt plats för god mat i goda vänners lag.
Av Tove Oskarsson Henckel

Närheten till havet gör Göteborg till en fantastisk destination för fisk- och skaldjursälskare. Runt Centralstationen ser vi också en spännande utveckling med Jubileumsplatsen influerad av Boxpark Shoreditch och Pop Brixton i London. Mitt i denna oas hittar vi Hotel Eggers, en kulturminnesmärkt byggnad, där besökare kan njuta av afternoon tea på lördagar, en drink till levande pianomusik på torsdagar och däremellan besöka hotellets à la carte restaurang.

Hotel Eggers är ett av landets äldsta hotell. Det uppfördes 1859 och var främst ett järnvägshotell, till för resande som passerade handelsstaden Göteborg. Ägaren Emil Eggers gav hotellet dess nuvarande namn år 1894. Fastigheten är kulturminnesmärkt och ägs numera av Göteborgs stad. Sedan 2015 drivs hotellet av Familjen Oskarsson/Riis, vilka  genomförde en stor renovering – men var mycket noga med att behålla hotellet historiska atmosfär.

Lobbyn är personlig och inbjudande.
De franska klänningarna kommer från Marche aux Puces i Paris.

I matsalen kan man bland annat hitta menyer som förnimmer om gamla goda tider. En halv hummer kostade 1,50 kr, Filet à la Egger 2 kr, Råbiff med ägg 1 kr, Ostronen kostade 1 kr/styck och äkta rysk caviar gick att njuta för endast 2 kr. Den storslagna menyn innehåller också orre,tjäder och rapphöna. Det är lätt att föreställa sig de storslagna middagarna som serverats här.

Meny från Hotell Eggers daterad i början av 1900-talet.
Fler av rätterna som fanns på menyn i början av 1900-talet finns kvar än i dag, precis som huschampagnen Louis Roederer.
Sill och ägg är precis som då en populär rätt.
Dagens tartar serveras i en modern tappning.

Den personliga inredningen är värd ett besök bara den – med vackra välbevarade detaljer. Klänningarna är hämtade från den parisiska antikmarknaden Marche aux Puces, väggarna är täckta av tapeter från Lim & Handtryck och andra ljuvliga inredningdetaljer är inköpta på diverse antikaffärer. De större rummen är uppkallade efter kända svenska personligheter som Håkan Hellström, Jussi Björling och Ted Gärdestad. Det var på Hotel Eggers som Håkan Hellström spelade in delar av Känn ingen sorg Göteborg och vem har inte sett Vår tid är nu på SvT, under säsong två föreställer ett av rummen Direktör Löwanders konferensrum på Djurgårdskällaren i Stockholm.

Rum 136 var Jussi Björlings favoritrum, och är inrett till hans ära.
Dekoren på Hotel Eggers för tankarna till svunna tider.

Mer information om Hotel Eggers hittar du på www.hoteleggers.se