Årets bästa

2. december 2016 02:59

Förlåt, jag vill inte vara en sådan där negativ nisse som dissar traditioner, men när vi nu står inför några av årets absolut främsta högtider vill jag ändå ge min syn på detta. Först vill jag säga att var och en blir salig på sitt sätt, och kanske kan någon ge en psykologisk förklaring på min aversion mot traditioner. Kanske är jag rädd för att bli besviken? Eller är det min brist på social kompetens som gör sig påmind? För varje gång det drar ihop sig till jul, nyår, midsommar eller andra heliga trevlighetshelger vill jag helst bara hålla för öronen och ignorant låtsas som att de där röda dagarna i kalendern inte betyder något över huvud taget. Ärligt talat, vad är det för speciellt med att klä granen, ge varandra julklappar och låtsas att det finns en sagofigur som heter Tomten? Eller gå på nyårsfest, bli aspackad, göra bort sig och kanske hångla med fel person? Högtider har alldeles för många ”måsten”, för många påtvingade leenden och dåliga samveten. Visst, jag hade bara kunnat strunta i detta och dra mig undan på min kant, men det vill jag förstås inte helt och hållet. För jag älskar nämligen dagarna runt omkring de här helgerna. När man bakar lussekatter och pepparkakor, äter julbord och dricker glögg. Gör pumpasoppa vid Halloween. Eller äter sill och potatis med gräddfil och gräslök. Eller när det är dags att förbereda nyårsmenyn och jag alltid köper för många olika sorters champagne – för att jag inte kan välja bara en. Jag tror egentligen inte att någon bryr sig om min avoga inställning till traditioner. Alla har nog av sitt. I min familj har våra försök att ignorera till och med fått motsatt effekt. Barnen vägrar numera resa bort på julafton – ”nej, vi vill vara hemma, vi vill ha gran”. I år försökte jag baka lussekatter redan i oktober men fick till svar: ”Det ska man äta i december. Du ska inte baka nu.” Så jag resignerar. Kan inte värja mig mer. I år har jag därför bestämt mig för att äta fler julbord än någonsin tidigare, enbart dricka bubbel på nyår och ta ett par vita veckor i januari.

En tradition som jag annars gärna följer vid den här tiden på året är att göra en summering av 2016. I skrivande stund har jag flera spännande upplevelser kvar att njuta av, men jag passar ändå på att lyfta upp några höjdpunkter – i ordningsföljd:
5. Native Cooking Award på Knuthenlund i Danmark. Cyklade vilse när jag skulle bevaka Native Cooking Award – men det var värt mödan då Sveriges lag tog hem segern i otroligt tuff konkurrens.
4. Stor Skåneturné med besök på Daniel Berlin, Talldungen och Hörte Brygga. Magi i ”Sveriges framsida”.
3. Galet häftig kväll på Oaxen Krog när Magnus Ek och Isaac McHale bjöd på en fantastisk 4-hands dinner.
2. Min mor & dotter-resa till London med besök på restaurang Hedone. Många minnes- värda rätter – Hedone är en krog jag bara måste återvända till så snart som möjligt.
1. Sommarens familjesemester i USA med besök på Alinea, Saison, Tartine Bakery, Frances, Cotogna … A dream come true!

Mitt knäppaste minne 2016: Under en pressresa i Dubai gav jag mig ut på egen hand och råkade stämpla mitt dagskort fel på bussen. Jag hann bara åka en hållplats innan jag blev haffad som fuskåkare, fråntagen mitt pass och bötfälld på 500 SEK, som jag var tvungen att hämta ut i en bankomat och betala kontant. Tog mig sedan med buss till Al Mahara för en shawarma och fruktdryck. Ett galet minne, men oj så gott den där shawarman smakade efteråt.
I årets fest- och lyxnummer lyfter vi förstås fram några godbitar som hör vintersäsongen till. Det blir kaviarskola, spännande tryffeltrivia och förstås massor av skumpatips med fokus på roséchampagne. Vi besöker några av Österrikes mest intressanta krögare och tar med dig de hetaste ställena i Sydney och Adelaide. Vår australiensiska medarbetare Simon Bajada, som inte bara är fotograf utan också kock, bjuder på favoriter från det sydostasiatiska köket, Tove Nilsson förfinar blomstersmaker och Henry Ketola visar hur en kvarn med skrädmjöl ska dras. Dessutom har vi parat ihop Mathias Dahlgren och hans tidigare restaurangchef Daniella Illerbrand i ett samtal kring Matsalen. Detta med anledning av att Mathias valt att stänga stjärnkrogen och därför gör sin sista service där den 22 december, men Mathias har förstås redan siktet inställt på nya spännande mål.
När något tar slut tar något nytt spännande vid! Med detta i tankarna önskar vi på Gourmetredaktionen dig en God Jul och ett Gott Nytt År!

I senaste numret...


Isabella Morrone, kökchef på Caina, tar oss med till barndomens Apulien.
Visa hela artikeln

Franciacorta – njut av frestande Norditalienskt finbubbel.
Visa hela artikeln

Dubai – följ med på en ovanlig matresa från gatukiosk till lyxkrog.
Visa hela artikeln

Också i senaste numret

Möt Stefan Ekengren, kökschef på Görvälns Slott, som hyllar husmanskosten på sitt alldeles egna vis

Vilt i köket. Tove Nilsson bjuder udda kombinationer på fågel som fasan, ripa och tjäder.

Venedig – vi guidar dig till stadens matpärlor och autentiska vinbarer.

Sök