Jocke Almqvist

Bild Malin Nordblom

Jocke Almqvist började sin karriär som diskare på munkklostret i Vadstena, och vägen gick sedan via Ölbaren i Åre till Stockholm. Där han efter ett tag öppnade Punk Royale med Kalle Nilsson. Nu finns den hyllade krogen även i Köpenhamn och snart öppnar de i Paris också. Vi ställde våra Snabba frågor till Jocke.

Finns det någon kock du ser upp till?
– René Redzepi.

Var utbildade du dig till till kock?
– Jag är självlärd, och gick på ett sportfiske gymnasium. Men tyckte det var intressant med mat, och hamnade i branschen.

Har du någon favorit ingrediens i din matlagning?
– Köket

Vad är din största merit?
Att år 2018 fick jag ett bättre liv. Jag är lycklig, nykter och framgångsrik!

Varför blev du kock?
– Har alltid älskat mat, och friheten att få uttrycka mig genom den.

Vilket är ditt favorit matland?
– Sverige

Vilken är den bästa matupplevelsen du haft?
– Svår fråga.. Säger nog Fat Duck i England. Men annars så är mat föda, en gång när  jag var ute och fiskade gädda i en vecka så åt jag bara gröt. Det är ett starkt minne, och då insåg jag att jag uppskattar mat.

Vad ger dig inspiration?
– Just nu av medarbetare och vardagslivet. Och av att se hur vi lever, att prova nya saker, som att man tycker det är trendigt att äta med händerna till exempel. 

Vilken maträtt är bäst att förföra någon med?
– Ostron är bra i sig, när vattnet är kallt. Och jordgubbar när det är säsong för det.

Vilket är ditt favorit köksredskap?
– Zest järnet, det ska vara det tätaste Microplane zestjärnet.

Har det hänt någon katastrof på restaurangen någon gång?                                              –   Förra året fick vi stänga restaurangen för att elen gick. En gång sprängdes en sifon!

Någon ny dröm i yrkeslivet?
– En helhets upplevelse, där man kan ta hand om gästen under minst dygn. .
I Sverige idag finns ett behov att komma bort. Jag vill kunna tillhandahålla frukost , lunch och middag. Men att maten bara är en del av upplevelsen. 

Bästa snabbmaten i Köpenhamn?
– Gasoline Grill.

Vad är ett måste på julbordet för dig?                                                                                     – Janssons!

Av Malin Nordblom