Arla Unika®

Nu lanserar  Arla Unika® hantverksostar i gastronomisk världsklass. Arla har skapat experimentella ostar som är utvecklade för skickliga kockar och produceras med ledorden småskalighet, innovation och hantverksskicklighet. Hallands Himmel blir Arla Unikas första svenskproducerade ost i sortimentet. Ostarnaär framtagna med passionerade mejerister, experimenterande produktutvecklare, skickliga kockar och några innovativa entreprenörer.

Alla ostarna har sina egna unika karaktärer, och är resultat av experimentlustan! Du finner smak av kola, nötter, barrträd mm. Det är några riktigt spännande ostar de har fått fram.

– Med Arla Unika vill vi lyfta mejeriprodukter till nya höjder. Svenska kockar har länge efterfrågat våra experimentella ostar och nu kan vi äntligen erbjuda vårt sortiment till utvalda kockar och restauranger. Det känns väldigt roligt att vara med och sätta Sverige på den internationella ostkartan, säger Alex Racoveanu, ansvarig för Arla Unika.

Sortimentet består idag av ett tjugotal ostar såsom vitmögel- och blåmögelost, rödkittost, hård- och färskostar samt gourmetsmör. Nya ostar experimenteras fram och utvecklas under en noggrann och avancerad process under ledning av Arla Unikas ostuppfinnare. 

Ostarna får sina unika smaker och karaktärer genom olika typer av mögel, jäst och bakteriekulturer, affinage som exempelvis karamellisering, dehydrering samt olika lång lagringstid i miljöer med syre eller i vakuum. Flera av ostarna har till och med utvecklats genom misstag man gjort i laboratoriet.

Blåmögelosten Hallands Himmel lanseras i samband med Arla Unikas intåg i Sverige och är den första svenskproducerade osten i sortimentet. Hallands Himmel har en ren och salt smak med doft av champinjon, skogsmark och torkat gräs. Tillverkningen sker i det lilla mejeriet Kvibille i Halland och fler innovativa ostar från lokala svenska mejerier är att vänta.

– Arla Unika har ett spännande sortiment och förstår vilka krav vi kockar har på mejeriprodukter av hög klass och kvalitet. Vi uppskattar verkligen att de erbjuder bra och kvalitativa ostar gjorda på vegetabilisk löpe. Äntligen!, säger Mathias Dahlgren som driver stjärnkrogen Matbaren och vegetariska Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm.

– När vi jobbar med så lokala råvaror som möjligt på Vollmers så är det ingen i Skandinavien som kan mäta sig med Arla Unikas ostar, säger Gabriel Hedlund, köksmästare på stjärnrestaurangen Vollmers i Malmö.

Arla Unikas sortiment kommer inledningsvis endast att erbjudas till utvalda restauranger, och på sikt planerar man att öppna en flagship store samt erbjuda en del av sortimentet till grossister och specialbutiker. 

Följande restauranger serverar Arla Unika ost och/eller gourmetsmör:

  • Vollmers, Malmö
  • Rutabaga, Stockholm
  • Adam & Albin, Stockholm
  • Bhoga Restaurang, Göteborg
  • ICHI, Stockholm
  • LUX Dag för Dag, Stockholm
  • Långbro Värdshus, Älvsjö
  • PM & Vänner, Växjö
  • Sjömagasinet, Göteborg
  • SK Mat & Människor, Göteborg
  • Restaurang 28+, Göteborg 
  • Restaurang Nationalmuseum, Stockholm
  • Thörnströms Kök, Göteborg
  • Oaxens Krog, Stockholm