VEDBAKAD RÖDBETA MED KÖRSBÄRSVINÄGERSIRAP OCH GETOST

Till den här rätten behöver du en riktigt stor rödbeta för att få stora vackra skivor. På Stedsans bakas rödbetan över vedeld. Har du inte tillgång till en öppen brasa kan du baka rödbetan i ugn istället. Getosten du ska använda är den mjuka, krämiga typen.

4−6 personer

1 stor rödbeta, ca 1 kg

KÖRSBÄRSVINÄGERSIRAP:

1 dl körsbärsvinäger
1 msk flytande honung

TILL SERVERING:
50 g hasselnötter
150 g krämig getost
1 msk plockad timjan
2 tsk olivolja
salt och malen svartpeppar

1 Tvätta rödbetan noga. Baka den över vedeld 30−40 min eller i ugn. I ugn behöver den 2−3 tim- mar på 170°. Känn efter med en sticka att betan är mjuk rakt igenom.

2 Värm ugnen till 180°. Rosta hasselnötterna i ugnen 8−10 min, tills skalen börjar lossna. Lägg ut nötterna på en kökshandduk och låt dem svalna. Vik över handduken och gnugga lätt tills skalen lossnar ordentligt. Hacka nötterna grovt.

3 Häll vinäger och honung i en liten kastrull. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud några minu- ter, till en sirapsliknande konsistens.

Ur Gourmet 5-2017

Text: MARIA ZIHAMMOU Foto: STEFAN EDETOFT Recept: METTE HELBÆK från  Stedsans05

4 Skala rödbetan genom att trycka bort skalet. Skär den sedan i skivor och lägg upp. Ringla över vinägern. Dela getosten i mindre bitar och strö över. Strö över hasselnötter och timjan. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar.

Tips

Körsbärsvinäger kan ersättas med balsamvinäger.