Tony’s Chocolonely

Gourmet träffade Ynzo van Zanten från Tony’s Chocolonely som är kända för sin goda choklad. Ynzo är ansvarig för Tony’s Talks, och att sprida deras historia!
Vad många kanske inte vet är att deras historia startade på grund av att den holländska journalisten Teun van de Keuken försökte skriva om barnslavar på chokladplantagerna. Han fick dock ingen respons från de stora företagen, och han försökte med alla stora internationella företag. Till slut lämnade han över sig som en choklad kriminell efter att ha ätit en massa choklad i TV programmet ‘Keuringsdienst van Waarde’. Han ville bli stämd eftersom han visste att det fanns barn som arbetade på plantagerna, barn som inte gick i skolan och knappt fick någon lön. I väntan på att något skulle hända i domstolen så tillverkar han en slavfri choklad, dock bara 5000 chokladkakor. Efter 3 dagar hade det redan sålts 13.000! Domen kom ett kort tag därefter, det gick inte att stämma honom eftersom då måste alla som äter choklad stämmas. 
 
Vi frågade Ynzo vad de vill ändra på i nästa steg. Och det skulle vara att mjölkpulvret, och sockret också tillverkades utan barnslavar.
 
Han tycker inte att de har några problem med andra choklad fabrikanter, utan han vill bara att de alla ska ta efter dem! 
Text och bild: Malin Nordblom
 
 
Lite fakta:
Chokladen är 100% slavfri!
Chokladkakan har Afrika gömt i mönstret.
Alla som arbetar på fabriken får ta så mycket choklad de kan äta varje dag. 
De får också gratis träning, och gymnastikskor varje år. 
Det finns ca 2.3 miljoner barn som arbetar på ca 2.5 miljon kakao plantager i Ghana och Elfenbenskusten.