TOFU, AVOKADO, LAXROM OCH PONZUDASHI

Gourmet

Av Frida Ronge/Tak Foto Magnus Skoglöf
ur Gourmt nr 3/2017

En läcker minirätt med tofu och avokado som har massor av japanska smaker.

4 personer

DASHIBULJONG:
5 g kombu-alg
1 dl vatten
2 msk bonitoflingor (katsuobushi)

TILL SERVERING:
½ dl ponzusås (se separat recept)
500 g silkestofu
2 avokador
1 krm salt
120 g lax- eller forellrom
ev gräslöksblommor

1 Dashibuljong: Torka av eventuellt salt från kombun. Häll vattnet i en kastrull, lägg ner kombun och värm upp den till 80–90°. Ta upp kombun och tillsätt bonitoflingorna. Låt stå och svalna i rumstemperatur ca 40 min. Sila buljongen.

2 Blanda samman ponzusåsen med ½ dl dashibuljong. Skär tofun i fyra stora bitar. Dela och kärna ur avokadorna. Mosa fruktköttet grovt med en gaffel och salta försiktigt.

3 Lägg en bit tofu på varje tallrik. Lägg mosad avokado ovanpå och toppa med laxrom och eventuellt gräslöksblommor. Häll ett par skedar av dashi-ponzu-såsen runt om.

Tips
Förvara dashibuljongen i burk eller flaska med tättslutande lock i kylen, håller minst 4–5 dagar.