Sydamerikanskt på Skanstorget

Bild: Daniel Bothén

Pintxos, tapas och mellanrätter hittas hos Mestiza på Skanstorget i Göteborg. Mariuxi Ingber Robles, tidigare kökschef på Puta Madre, har öppnat en intim bar och personlig kvarterskrog tillsammans med Martin Brinck från Folk.

– Äntligen får jag utvecklas i min egen riktning.
Jag vill vara sofistikerad men samtidigt smakmässigt ge en smocka i ansiktet. Precis som namnet Mestiza, som betyder just blandning, vill jag laga en mix av allt jag själv tycker om, säger Mariuxi, som är märkbart nöjd över att öppna eget och inte drar sig för att utmana gästernas smaksinnen med sin mångfasetterade matkonst.

Mariuxi växte upp vid havet i Ecuador med färsk fisk, skaldjur och het piri-piri-liknande chili, vilket har satt tydliga spår i hennes sätt att laga mat.

– Jag fick ofta höra att min mat på Puta Madre var en explosion av smaker. Men där fick jag många gånger hålla tillbaka, förhålla mig till ett specifikt kök – det mexikanska. Nu får jag äntligen ta ut svängarna. Alla har ju sin egen matlagningsstil, och jag längtar verkligen efter att få vara kreativ, berättar Mariuxi.

En rätt som serveras på Mestiza är helgrillad bläckfisk, fylld med ceviche som penslats med spirulina. Chilisåsen aji ”Ecuador style” med färsk chili och mängder av lime är ett annat inslag.

– Mat ska vara intressant och smaka mycket. Gärna hetta från chili, syra från lime och något krispigt, allt i en tugga. Jag gillar också krabba väldigt mycket, säger Mariuxi.

Kvarterskrogen med bar och skön hemma-hos-känsla hoppas vara med och utveckla Skanstorget till att bli ett slags mini-Spanien med inspiration från San Sebastians matkultur. Skönt hängställe, med andra ord.

Bild: Daniel Bothén

Ur Gourmet 2-2018

Text: Maria Zihammou