Svedjan Ost

Bild: Malin Nordblom
Bild: Malin Nordblom

Svedjan Ost tillverkas av Pär och Johanna Hellström med familj på deras vackra gårdsmejeri uppe i norra Sverige. De började i en liten skala med kor på 80-talet, och 2010  öppnade de upp ett eget gårdsmejeri i en gammal ladugård i Södra Svedjan vid sjön Storkågeträsket. 

Invändigt är allt modernt, en stor kontrast till det gamla. Men det ger prisbelönta ostar, och passar in i landskapet. De har kammat hem både silver, brons och guld för sina ostar. Svedjan vann även publikens pris på Ostfestivalen 2018 för tredje året i rad. Och på Nobelmiddagen 2017 ingick ost från Svedjan i huvudrätten! (”Frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancréme, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky”)

Man kan säga att allt började under en resa till Frankrike, där de såg hur de använder sig av gamla traditionella sätt men ändå tillför nytt. Under ett samtal med Pär så förstår man att det är en passion att tillverka ostar. Och har man det så verkar det bli bra! 

Från deras 40 mjölkkor tas morgonmjölken för att tillverka ostarna som är en naturprodukt, och de  innehåller endast: obehandlad komjölk, syrakultur, löpe och havssalt.

Av: Malin Nordblom

Bild: Malin Nordblom