STELLA-galan

STELLA-galan delade igår ut priser till de mest framstående kvinnorna inom svensk gastronomi, i 9 olika kategorier. Galan hölls på restaurang Gondolen i Stockholm som drivs av Anna Lallerstedt.

Det var i  början av 2017 som en grupp kvinnor från mat och mediabranschen slog sig samman och grundade STELLA-galan.  De var trötta på att se nästan enbart män på de gastronomiska tävlingarna och galorna.
Med hjälp av många begåvade kvinnor och sponsorer blev det till slut möjligt att skapa ett event som helt fokuserar på kvinnor, säger Anette Rosvall, ordförande för STELLA-galan.
 

Sissela Kyle var konferencier på STELLA-galan, och det är ju väldigt passande eftersom hon  innehar tallrik nr 6 i Gastronomiska Akademien.

Även kampanjen #stöttastella har fått stor uppslutning i sociala media, även bland många män. Fler och fler vill ha mer jämställhet, och det sprider sig i branschen säger Anna Lind Lewin, kommunikationsexpert engagerad i STELLA-galan.

Samtliga vinnare
STELLA-Bagare Maria Printz, STELLA-Bartender Josephine Sondlo, Årets STELLA-Kock Saori Ichihara, STELLA-Konditor Liv Sandberg, STELLA-Media Anna och Fanny Bergenström, STELLA-Mentor Malin Söderström,
STELLA- Servis Sara Simu, STELLA-Sommelier Beatrice Becher samt Årets STELLA-Hederspris Karin Fransson.

Alla vinnare mottog diplom samt en STELLA-middag på restaurang TAK i Stockholm signerad Frida Ronge. Dessutom bjuds de på det internationella Parabere Forum, ett globalt nätverk för kvinnor inom gastronomin som hålls 4–5 mars i Malmö samt middagen Glocal Cooking på Gro’up 4 mars.
Vinnaren av STELLA-Hederspris förärades även en specialdesignad skulptur av konsthistorikern och matboksförfattaren Charlotte Birnbaum (tallrik nr 9 i Gastronomiska Akademien).