STEKTA GRÖNA JORDGUBBAR MED JORDÄRTSKOCKA, STENSÖTA, DILL OCH GOTLÄNDSKA VALNÖTTER

Bild: Erik Olsson
Bild: Erik Olsson

Gröna jordgubbar har en frisk syrlighet som gör sig bra i picklad form. Tillsammans med mild kronärtskocka, dill och bitig stensöta blir det extra läckert. Valnötterna står för krispighet.

4 personer

100 g gröna jordgubbar 2 dl vatten
1 msk strösocker
1 msk salt

1 msk trippelättika (ättiksprit reducerad till en tredjedel)

JORDÄRTSKOCKSPURÉ:

200 g jordärtskocka 50 g smör
1 dl grädde
2 dl syrad ostvassle 1⁄2 tsk salt STENSÖTSPURÉ: 200 g stensötsrötter 1⁄2 dl vatten

1 msk jordärtskockspuré
1 msk thick and easy (majsstärkelse som tjocknar utan upphettning)

TILL SERVERING:

1 stor jordärtskocka
1 svartkålsblad
8 valnötter
1 liten knippa dill
olja till fritering
neutral rapsolja att steka i DU BEHÖVER OCKSÅ: mixer

1 Skölj jordgubbarna och lägg dem i en skål. Koka upp vatten, socker, salt och trippelättika. Häll lagen över jordgubbarna och ställ att svalna långsamt.

2 Jordärtskockspuré: Skala jordärtskockorna och dela dem i 2 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt smör, grädde och vassle. Koka upp, sänk värmen och sjud sedan långsamt tills det nästan inte är någon vätska kvar. Grädden ska dela sig och bli till smör.

3 Skrapa ner allt i en mixer och mixa till en slät puré. Smaka av och justera smaken med salt.

4 Stensötspuré: Skrapa och hacka stensötan. Mixa stensöta, vatten, jordärtskockspuré och thick and easy till en slät puré.

5 När jordgubbarna blivit kalla, lyft upp dem ur lagen, skär bort bladfästena och skär bären i skivor. Skiva jordärt- skockan till servering på mandolin och stansa ut rundlar.

6 Hacka resterna som blivit över efter den utstansade jordärtskockan. Hetta upp oljan till fritering till 160° och fritera restbitarna hastigt. Fritera även svartkålsbladet, låt kallna och krossa det i små smulor.

7 Lägg valnötterna i en skål, koka upp vatten i en kastrull och häll det över valnötterna. Låt stå någon minut, ta upp dem och låt dem svalna något. Dra sedan av det tunna skinnet. Plocka dillvipporna från kvistarna.

8 Servering: Fräs de utstansade jordärtskocksslantarna och jordgubbsskivorna. Lägg upp i skålar och spritsa puréerna i ett vackert mönster. Dekorera med svartkål och dill.

Från Gourmet 5 / 201506 

Recept: Magnus Ek

Text: Tove Oskarsson Henckel

Bild: Erik Olsson