Rökflis

En av säsongens stora grilltrender är rökflis. Och nu finns det ett som är smaksatt av Årets grillvin, Trapiche Malbec Oak. (Årets grillvin enligt Grillmässan) Men flisen får man en fylligare smak på maten. Mats Greens från Lilla Rökeriet delar med sig av sina bästa knep för att grilla med rökflis:

1, När glödbädden i kolgrillen är perfekt så lägger man ett par deciliter rökflis i kanten på grillen och väntar tills det utvecklas en fin, vit rök. 

2, Grilla sedan köttet indirekt, det vill säga -lägg köttet i kanten på grillgallret, ovanför rökflisen och inte direkt över grillkolen.

3, Se till att det är bra lufttillförsel i grillen så att värmen sprider sig jämt. Om du önskar mer och tjockare rök, testa att blötlägga träflisen i en halvtimme innan du börjar grilla.

4, Det går utmärkt att använda rökflisen även när man använder en gasgrill. Använd då en röklåda eller en röktub. Sätt bara in röklådan eller röktuben och se till så att flisen börjar ryka innan du börjar grilla köttet.

5, Tips för att göra en god sås. Samla upp köttsaften i ett tråg under köttet och använd som bas till en smakfull och rökig sås.