BIFF-TATAKI MED OSTRON OCH PERSILJEMAJONNÄS

Gourmet

Av Frida Ronge/Tak
Foto Magnus Skoglöf
ur
Gourmt nr 3/2017

Biff-tataki är halstrat nötkött på japanskt vis. Köttet ska bara tillagas hastigt på ytan under hög värme. Här får köttet sällskap med såväl ostron som en majonnäs smaksatt med persilja. Använd gärna vattenkrasse och blomsterkrasse som ätbara blommor. De ger såväl smak som fin färg.

4 personer
400 g hängmörad biff
½ tsk neutral olja
½ tsk salt

PERSILJEMAJONNÄS:
1 dl majonnäs
1 msk persiljeolja alt 4 msk hackad bladpersilja

OSTRON:
4 ostron
1 citron, saften
3 msk japansk soja
1 tsk sesamolja
½ krm salt

TILL SERVERING:
70 g friséesallad
40 g blandade skott, blommor och groddar
1 ½ msk ponzusås (se separat recept)

DU BEHÖVER OCKSÅ:
engångsspritspåse
ostronkniv
handduk

1 Skär köttet i en ca 4 x 7 cm stor rektangulär bit. Droppa över några droppar olja och salta lätt. Stek det i en torr het stekpanna ca 15 sekunder på varje sida, så att det blir hårt stekt på utsidan men fortfarande är rått inuti.

2 Persiljemajonnäs: Mixa majonnäsen med persiljeolja eller med hackad persilja. Häll upp i en engångsspritspåse.

3 Lägg ostronet med den platta sidan upp i handduken. Greppa det ordentligt med ena handen med hjälp av handduken och lirka in kniven i skarven mellan skalen. Skär sedan av muskeln som sitter mot det flata skalet inne i ostronet, så att det kan öppnas.

4 Ta ut ostronen ur skalen och spara saften. Skär varje ostron i fem bitar och lägg tillbaka dem i ostronsaften i skalen. Pressa saften från citronen över, droppa över soja och sesamolja och strö över salt.

5 Skär köttet i tunna skivor rakt över muskeltrådarna. Lägg upp skivorna på ett serveringsfat. Spritsa majonnäs i mitten på tallriken. Lägg örter och sallad runt om majonnäsen och ringla ponzusås över.