Monkey 47

Text och Bild: Malin Nordblom

Monkey 47 är ett gin från Tyskland, med inspiration från både brittiskt och indisk gin. Den tillverkas av 47 speciellt utvalda örter från Schwarzwald. Man använder sig av handplockade växter och örter som tillexempel granskott, fläder, slånbär och björnbärsblad med flera växter. En del av produktens signum är användningen av färska tranbär, som ger en väldigt karakteristisk smak. På destilleriet hittar man damer från byn som arbetar med att ta hand om citroner, lavendel och andra ingredienser för hand. I lokalerna slår en härlig doft av färska bär, kryddor och blommor emot en. Och för en stund tror man att man står på en äng. Men här bland alla glada tyskar tillverkas alltså Monkey 47. 

Bild: Malin Nordblom
Här ska det blandas örter. Bild: Malin Nordblom
Bild: Malin Nordblom

Monkey 47 har fått sitt namn från Montgomery Collins som föddes i Indien 1909, och senare tog plats i The Royal Air Force. När andra världskriget tog slut hamnade han i Berlin. I Berlin engagerade han sig i Berlin Zoo, och till dem donerade han apan Max. När Collins under 50-talet öppnade ett gästgiveri i Schwarzwaldskogen döpte han det till ”The Wild Monkey”. Och han började även att producera en gin av örter och bär som fanns i det bördiga området. Dock föll hans gin i glömska, men när man renoverade gästhuset hittades ett detaljerat recept som han använt för att framställa sin gin. Ginen kallades för  ”Max the Monkey” och detta blev grunden till dagens Monkey 47 – Schwarzwald Dry Gin. Black Forest Destillers vidareutvecklade Collins recept till vad det är idag när de startade sitt destilleri 2008.

Här blandas alkohol och örter.
Bild: Malin Nordblom
Domenico med några av alla örter de labbar med på Monkey 47.
Bild: Malin Nordblom

  • Text och bild: Malin Nordblom