MED MAT SOM TRÖST

Jag är på till Italien inte vart som helst utan till Abruzzo. Endast tio mil därifrån bestämde sig jorden för att kraftigt skaka om den lilla orten Amatrice. För människorna i bergsbyn fick jordskalvet, som nådde 6,3 på richterskalan, förödande konsekvenser. När de första rapporterna kablades ut till omvärlden beräknades sex personer ha omkommit. Senare landade siffran på nästan 300. Mitt yrke har under åren tagit mig runt jordklotet, jag har mött människor som råkat ut för underbara händelser men också tragik på hög nivå – och jag kommer aldrig att vänja mig. Jag antar att det är därför jag slutligen hamnade här, på en tidning som skriver om livets glädjeämnen. Om mat och dryck och allt därtill. En del av verkligheten som ger människor obeskrivlig njutning.
Som nybakad journalist drogs jag till nöjesvärlden. Trots detta hamnade jag under ett sommarvikariat som nyhetsreporter på en av landets största kvällstidningar, där jag som korrespondent i Västsverige blev utskickad till en bilolycka. En far och son hade i alltför hög fart kört in i en husvägg under ett mindre jippo, båda omkom och jag åkte dit med en fotograf. När vi anlände var stämningen orolig och hätsk. Bilen stod kvar, och jag minns fortfarande den obehagliga känsla som kom över mig den där dagen. Jag fick ont i hela kroppen av sorg. Där och då insåg jag att den här typen av journalistik inte passade mig. Och jag beundrar de korrespondenter som angeläget rapporterar från krigshärjade länder, som bevakar terrordåd och olyckor.

Tillbaka till Italien Jag landar säkert i Rom, och vi beger oss i buss österut. Möter ett vackert landskap och vänliga människor. Samtidigt förstår jag att den naturkatastrof som nyligen drabbat landet har satt sina spår, särskilt med tanke på att det senaste stora skalvet i området ödelade L’Aquila för endast sex år sedan. Några dagar senare läser jag på nätet att en krögare i Hongkong planerar att donera all vinst på krogen under en period till de drabbade i Amatrice, och här på hemmaplan har Trattorian gjort en specialmeny för att stötta offren. Jag minns också berättelsen om hur Massimo Bottura blev hjälte under 2012 när Emilia Romagna skakade, människor omkom och stora lager parmesanost förstördes.
Livet går vidare, och kockar och krögare har idag allt större möjlighet att nå ut och påverka omvärlden. Visst, många sliter utan att ha en minut över till annat, och många gör bra saker i matlagningens namn. Nyligen hölls femte versionen av MAD i Köpenhamn, ett symposium som samlar kockar från hela världen och där temat i år var Morgondagens kök. En kort sammanfattning om MAD kan du läsa på sid 106. Vår vinredaktör Anders Melldén skriver om hur vin och politik länkas samman, och Daniella Illerbrand funderar över hur våra djur mår.
I det här numret skriver vi annars mycket om Italien. Du kan följa med skribenten Peter Loewe och fotografen Bruno Ehrs till vackra Venedig, Lars Collin tar dig med till Milano och Anders Melldén botaniserar bland viner i Franciacorta.

Må gott så ses vi i köket!