KAO KUN JIN – BLODRIS MED FLÄSK OCH ÄGG

Av Tove Nilsson
Foto Roland Persson
ur Gourmet nr 2/2017

En favorit och doldis. I norra Thailand kan man serveras blodris som ångats i bananblad. En variant är att göra det som ett fried rice med knaperstekt fläskfärs och kryddor serverat med krispigt friterat ägg och örter.

4 personer
2 dl jasminris
300 g fläskfärs
2 msk neutral rapsolja
2 tsk rökt paprikapulver
2 bananschalottenlökar
1 grön thaichili

1 citrongrässtjälk, finhackad
1 ½ msk finhackad färsk ingefära
3 msk hackad thaibasilika
2 dl grisblod
salt och nymalen svartpeppar

TILL SERVERING:
1 stor silverlök
4 ägg
2 dl neutral raps- eller frityrolja
3 dl plockade örter, t ex mynta, koriander och thaibasilika
1 lime, i klyftor

1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

2. Stek färsen krispig i olja. Tillsätt riset och stek tills det får lite färg. Sänk värmen och tillsätt paprikapulver, schalottenlök, chili, citrongräs, ingefära och basilika. Låt fräsa tills löken blivit mjuk. Tillsätt då blodet och stek under omrörning tills det blivit svart. Krydda med salt och svartpeppar.

3. Skala silverlöken och skär den i tunna skivor. Hetta upp oljan i en panna och fritera äggen i den.Servera riset tillsammans med nystekta ägg, silverlök, örter och limeklyftor.