Gröna burgare – Vegovänligt

Gröna burgare - Vegovänligt

Helskägg, liten mössa, sysslar med reklam – och älskar burgare.
Se där en svunnen kombination från förra decenniet vi kommer att minnas med ett snett leende när vi går över i 2020-talet. Vad som skiljer ut kokboksdebutanten Martin Nordin i Malmö ur denna nya folkrörelse är hans totala hängivenhet inför vegetarisk mat. I boken Gröna burgare (Bonnier Fakta) visar han med all tydlighet att det går lika bra med selleri. Martin hoppar köttet av en mängd olika anledningar – men han gör det på ett så inbjudande och sympatiskt sätt att det bara inte går att lämna den kompakta men ändå fullmatade bokens 81 sidor. 31 recept från vegoalternativ på aubergine, zucchini, bönor och linser till tillbehör som baba ganoush och svärtad majonnäs. Brödet, denna tyvärr ofta ack så bortglömda detalj när det handlar om bra burgare, har Martin Nordin skruvat mot nya höjder tack vare ingredienser som sötpotatis och aktivt kol. Extra plus i kanten för matiga bilder som får snålvattnet att rinna till. Martin Nordins debutbok är helt enkelt ett omistligt inslag i det moderna köket. Och vi är övertygade om att det inte blir hans sista.

Av Lars Collin