Veckans Fem snabba frågor med Håkan Carlsson

    Bild: Malin Nordblom

Håkan Carlsson är köksmästare på Eriks Basar i Stockholm. Innan hittade man honom som kökschef på Oaxen Slip, Hotel Rival, på Grand Hôtel, Verandan, Eriks, Stallmästaregården och Ulriksdals Wärdshus. Håkan har en härlig knivsamling, odlar en massa gott och var semifinalist i Årets kock 2016 och i kvartsfinal i årets kock 2017. Vi har ställt Fem snabba frågor till Håkan:

Favorit på er meny inne på Eriks Basar’s matsal? – Vår Grillade Hjälmaregös med sotad spetskål, mjölksyrad rotselleri och rostade hasselnötter.

Bästa matupplevelsen du haft? -Restaurant Koks på Färöarna och Les Halles som fanns på Östermalmshallen. Där var jag med min mentor Gunnar Ström. Han var en fantastisk matlagare och mentor. 

Din största inspiration? -Att läsa franska gamla kokböcker,och kombinera med det som är idag.

Vilken maträtt är bäst att förföra med? -Löjrom och ostron, och att laga mat till någon.

Favorit köks/mat historia? -När jag jobbade i London hos Marcus Wareing, Gordon Ramseys gamla vapendragare. Där fick jag uppleva en Hells Kitchen utskällning live, och jag var nog den enda som log.

Text: Malin Nordblom

Bild: Malin Nordblom
Håkans knivsamling. Bild: Malin Nordblom
Bild: Malin Nordblom