EN SOCKERGRIS BEKÄNNELSER

Första gången jag smakade en av Olle T Celltons desserter var på 19 Glas i Gamla stan, där han jobbade som kökschef. Det låter kanske lite knasigt att jag kommer ihåg just det här tillfället, men jag är dessertälskare av högsta rang, och de som varit extraordinära får en speciell plats i mitt matminne. Jag har insett att min smakpalett inte riktigt ser ut som mina vänners, eftersom jag är extra känslig mot sälta, beska och hetta men däremot har en stark böjelse för det söta. Åter till 19 Glas. Jag och en kollega äter lunch och har tagit eftermiddagen ledig för att kunna njuta i lugn och ro. På dagarna serveras normalt inte desserter, men vi undrar ändå försiktigt om det går att få något gott efter maten. Olle kommer i egen hög person ut från köket för att informera: ”Jag har en St Emilion au chocolat, en chokladkaka med lite konjak. Det är allt som finns – om ni vill ha?”

En perfekt tårtbit ställs framför mig. Jag tar första tuggan. Den krämiga kakan med mjuk, mörk choklad tillsammans med ett alldeles perfekt avvägt sting av konjak fyller mig med glädje. Jag tänker inte mer på det, betalar och går nöjd därifrån. Kommer några dagar senare på att jag bara måste äta chokladkakan igen. Som tur är kan jag numera njuta av en St Emilion au chocolat à la Olle varje gång jag besöker Babette, kockens nuvarande krog, där den är ett stående inslag.

Nyligen började vi diskutera vårens dessertreportage; att vi kanske ville göra något lite annorlunda och inte det självklara. Varför inte höra med Olle? Så jag bad honom helt enkelt kreera franska efterrätter för oss och fick svaret: ”Jag gillar franska desserter väldigt mycket, men just franskt finns det nog många som är bättre på än vad jag är. Jag utmärker mig nog egentligen på andra bakverk.”
Jag släppte därför tanken på ett helfranskt tema och bad Olle att istället välja några favoriter. Efter några dagars funderande tackade han ja – och jag är väldigt glad för det. Hans dessertrecept kan du se på sid 30, och några av dem återfinns också i hans nyutkomna kokbok Enkel god mat. Vad gäller övriga recept är ett faktiskt gjort i stunden, medan andra är beprövade klassiker. Självklart återfinns St Emilion au chocolat tillsammans med bland annat summer pudding och mandeltarte.

Förresten, kan du gissa vilken min favorit i Aladdin-asken är? Självklart den som ingen annan vill ha, nämligen chokladpralin fylld med körsbärslikör – och den absolut godaste diton jag ätit hittade jag på Bernachon i Lyon i form av ett körsbär doppat i mörk choklad. Just den där pralinen tänker jag ofta på, och den får mig att längta efter att återvända till Lyon och ge mig hän på Bernachon.

Det här numret ägnar vi annars i mångt och mycket åt franska frestelser. Vi har besökt Sophies Canelé, där doften fylls av klassiska franska bakverk som canelé, Paris–Brest och chausson aux pommes. Du får följa med på en resa till rosévinets vagga, Provence, och vår reporter Geeta Bansal har tagit fyra ständigt aktuella stjärnkrögare i Paris på pulsen för att få reda på var de hänger när de inte står i sitt eget kök. Dessutom bjuder Anna Billing på härliga primörrecept och Kenneth Nars rapporterar från Nomas uppmärksammade gästspel i Australien.

Må gott så ses vi i köket!