Den karibiska kräftskivan!

Inför kräftsäsongen har Edin Dzemat, tillsammans med whiskeyjätten Tullamore D.E.W., tagit fram en karibisk kräftskiva. Med influenser från Västindien, och med nubben utbytt mot nya Tullamore XO Caribbean Rum Cask blir det en annorlunda kräftskiva i sommar.

Edin Dzemat, som tidigare arbetat på bland annat prisbelönta Noma i Köpenhamn, varit kapten för svenska kocklandslaget och vunnit Kockarnas kamp (2016). Han har tagit fram den här kräftskive menyn:

Recept – Edin Dzemats karibiska kräftskiva

 

3 äggulor
3 teskedar senap
3 teskedar vitvinsvinäger
8–10 dl matolja
1 tsk chilipulver alt. färsk chili efter smak Salt

Gör så här:

Vispa ihop äggulorna med senap och vitvinsvinäger.
Vispa försiktigt ner oljan, först långsamt i en tunn stråle och öka sedan takten när det binder.

Majonnäsen är klar när den är krämig i konsistensen.
Tillsätt chilipulver alternativt färsk chili efter smak och styrka på chilin. Avsluta med att smaka av med salt.

Karibisk sallad

300 g lila spetskål
100 g skivad och skalad ananas 2 röda paprikor
2 cl citronsaft av lime
50 g strimlad vårlök
Färsk koriander

Gör så här:

Strimla alla grönsaker fint.
Skär ner ananasen i tunna skivor.
Toppa med koriander och avsluta med limejuice. Smaka av med salt och peppar.

Karibiska kräftor

2 1⁄2 L vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
20 g spansk körvel 50 g citrongräs

2 dl Tullamore D.E.W.

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor gryta.
Koka upp vatten, whiskey, salt, sockerbitar, citrongräs och spansk körvel i en annan gryta. Kontrollera att alla kräftor är levande och skölj dem i kallt vatten.
Lägg ner 25 kräftor, ca 1 kg åt gången i det kokande vattnet.
Ta upp dem efter 1 minut med hålslev och lägg dem direkt i den kokande kräftlagen. Koka 8–10 minuter från det att lagen kokat upp.
Låt kräftorna kallna i lagen.

Nya Tullamore D.E.W. XO Caribbean Rum Cask Finish är trippeldestillerad malt- och grainwhiskey, lagrad på noga utvalda fat som tidigare använts för att lagra Demerararom. Att Tullamore valt att använda fat som tidigare lagrat rom är ingen tillfällighet; den karibiska romen har nämligen en koppling till Irland. Under 1600 och 1700-talet emigrerade över 50 000 irländare till Västindien, där deras whiskeykunskaper användes för att framställa karibisk rom. Med sin gyllengula färg och sina karamellsöta och tropiska inslag är XO Caribbean Rum Cask Finish en perfekt blandning mellan irländsk whiskey och karibisk rom.