Askbakad rotselleri

Receptet är framtaget av Filip Fasten i ett samarbete med Mariestads  Islagrade Rothpils

Askbakad rotselleri kryddad med sesamfrön & grönpeppar. Serveras med fiskbuljong, ättiksgurka samt romstuvad lök.

Receptet är för 4 pers. 

Rotselleri:

1 rotselleri

2 msk rostade malda sesamfrön

1 msk brynt smör

4 kryddmått grönpeppar

Salt

 

Tänd grillen/vedugnen.

Linda in rotsellerin i ugnsfolie, baka i aska tills den är genommjuk (ca 2-3h beroende på storlek)

Skär ner rotsellerin i tjocka skivor och skär sedan ut mitten av rotsellerin.

Pensla med brynt smör, krydda med grönpeppar och sesamfrön.

 

Svart vitlökskräm:

2 gula lökar

30 g svart vitlök

2 msk grädde

 

Skala lökarna och stek mjuka i smör. Tillsätt svart vitlök och svetta med grädden i 10 min. Mixa slät och smaka av med salt.

 

Ättiksgurka:

2 gurkor

1 dl ättika

1 dl socker

2 dl vatten

20 g torkad krondill

 

Skiva gurkorna tunna. Koka upp krondill, ättika och socker. Tillsätt vatten och låt svalna ner. Sila av krondill och lägg ner gurkorna, låt ligga i minst 1h och sila av ättikslagen innan serveringen.

 

Romstuvad lök:

200g torskrom

4 silverlökar

1 krm muskotnöt

2 msk smör

salt

citron

 

Skala löken och skiva tunt. Svetta i en kastrull med lite olja och smör tills den är gyllenbrun och genommjuk. Dela ner torsk romen i bitar och stek i en het stekpanna. Mixa sedan slät, blanda med löken och smaka av med salt/citron.

 

Fiskfond:

2 kg fiskben

200g stjälkselleri

200g gul lök

200g morot

200g rotselleri

Salt

citron

 

Hugg ner fiskbenen och spola dem i kallt vatten i 30 min.

Hacka och svetta grönsakerna i en stor kastrull.

Tillsätt 3 liter vatten och koka upp.

Dra av värmen och tillsätt fiskbenen, låt sjuda i 30 minuter och sila sedan av. Låt reducera ner till hälften. Smaka upp med salt och citron.