FISH ’N’ CHIPS

BILD: Stefan Wettainen

Det har skrivits hela böcker och otaliga artiklar i ämnet hur den här ikoniska brittiska rätten ska lagas. I det här receptet är fiskbitarna något mindre än dem som brukar serveras på restaurang. I Storbritannien serveras ärtpuré, mushy peas, och chips, brittiska pommes frites, till den friterade fisken.

4 personer

600 g fast vit fiskfilé (torsk, sej eller kolja)

salt

FRITYRSMET:

1 dl vetemjöl
1 dl öl
1 ägg
1 msk matolja
1⁄2 tsk salt

1 Ta noga bort alla ben ur fisken. Skär filéerna i åtta långa bitar och salta dem.

2 Frityrsmet: Häll mjölet i en skål. Tillsätt ölet, lite i taget, och rör ner det. Knäck ner ägget och blanda noga. Blanda ner oljan och salta.

3 Värm oljan till 180°. Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och fritera fisken 2–4 min, tills den får en fin gyllene färg. Salta.

4 Servera fisken med maltvinäger, citronklyftor, pickled eggs, mushy peas och chips, engelska pommes frites.

Bild: Stefan Wettainen

Ur Gourmet 2-2018 av Jens Linder