Äppelkaka med honung

 

Här kommer ett recept som Jessica Frej tagit fram i samarbete med Gårdshonung. Passar perfekt så här i äppeltider!

 

Äppelkaka med honung

2 ägg

2 dl Gårdshonung, flytande eller fast (280 g) 

100 g smält smör

2 dl majsmjöl 

1 dl mandelmjöl 

1 tsk bakpulver

2 tsk fiberhusk 

 

Fyllning:

2 äpplen

100 g mandelmassa 

½ tsk kanel

 

Topping:

2 dl creme fraiche 

1 dl vispgrädde

1 vaniljstång (fröna)

1-2 msk flytande Gårdshonung

 

Sätt ugnen på 155 grader. Vispa ihop samtliga ingredienser till kakan och vispa så allt blandas väl. Lägg ett bakplåtspapper i en rund ugnsform. Kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg äppelbitarna i formen. Strö över kanel. Skiva mandelmassan och lägg ovanpå. Häll smeten i formen. Grädda i ca 30 minuter, håll ett öga så kakan inte blir bränd.  Låt kakan svalna. Vispa crème fraiche och grädde med fröna från en vaniljstång tills det är en fluffig kräm. Bred krämen på den avsvalnade kakan. Ringla över honung. Servera.