Alger

Text och bild: Malin Nordblom
Text och Bild: Malin Nordblom

Gourmet träffade Arne Duinker som är havsforskare på National Institute of Nutrition and Seafood Research i Bergen. Och han verkligen älskar mat från havet. I Norge säger man att man ska äta mat från havet 3-4 gånger i veckan.   Enligt Arne så har allt förändrats de sista 10 åren, man är mer öppen för att äta saker som kommer från havet. 

Just alger är ju väldigt intressant, och det finns så många nya spännande saker man kan göra med tillexempel alger. Alger är också enligt många forskare morgondagens ” super food”. Och kallas havets grönsak. 

Arne vill också att man får den yngre generationen att äta av algerna. Det finns ju idag en väldigt massa att välja på! Algpasta, algburgare, algchoklad, torkade alger… Arne delade med sig av ett av sina tips på en enkel sak som passar barn också:

Stek alger i rapsolja med salt, blanda med andra stekta grönsaker och fisk. Då blir det en väldigt god smak.

Sen är det väldigt enkelt att torka dom med rapsolja på 130 grader i femton minuter. Håller länge, och är riktigt gott!

Med algen söl kan du tex göra en parfait!

20 gram torkad söl 
I liter grädde
I kylen över natten
Sen gör du isparfait med tex citron i