Akvavit

Bild: Malin Nordblom

Den svenska kulturdrycken som är äldre än whiskyn! Akvaviten uppfanns 1482, och whiskyn 1495! Mest dricker man den under de svenska högtiderna, men den passar ju alldeles utmärkt att dricka till mat också.

Idag har folk börjat upptäcka den igen, och visst är det roligt när vi har en alldeles egen dryck som bara tillverkas i Sverige, Norge och Danmark. Förr var brännvinet överklassens dryck, men så är det ju inte längre. Man hade ju även ett brännvinsbord förr, och det är ett fenomen ända sedan 1400-talet. Brännvinsbordet hade en massa smått att äta, som torkat kött, smör, bröd och en massa brännvin. Det var långa avstånd, och folk kom ofta sent. Så då fick de som kom tidigare förse sig av brännvinsbordet. Kvinnorna fick ju självklart inte något brännvin, utan likör. 

PÅ Ulla Winbladh i Stockholm.
Bild: Malin Nordblom

Idag är det ju så att de flesta sjunger, och sen säger skål. Man hinner inte känna smaken av de olika kryddblandningarna. Men om man smuttar på den, då känner du att den liksom all annan dryck har stora variationer på smakerna. Och eftersom den är på gång igen, så finns det nu en massa nya och gamla smaker. 

Akvavit kommer av latinets aqua vitae som betyder ”livets vatten”. Akvavit är brännvin som smaksatts med kummin och/eller dill och som håller en styrka om minst 37,5%.

Vi tackar Arcus och Lotta Lundgren för en trevlig föreläsning om akvavit!

Bild: Malin Nordblom
Bild: Malin Nordblom