Skrei säsongen har börjat!

Torkat skreiskinn och friterad tunga

Den norska torsken skrei har de senaste åren blivit alltmer populär i Sverige.  I Norge engagerar sig hela samhällen för att fiska och ta hand om skreien.    Man tar även tillvara på hela fisken, from nose to tail,så att inget ska gå till spillo. 

I Sverige har fiskkungen Nisse Molinder startat skreifestivalen för 3 år sedan. Nisse Molinder äger Melanders Group i Stockholm, och vill hylla denna gastronomiska delikatess som är många kockars favoritfisk. Idag, den 15 februari går årets skreifestival av stapeln. Fram till den 25 februari kan man njuta av exklusiva skreirätter på åtta restauranger i Stockholm.

Fem fördelar med skrei

  1. Skreibeståndet är både hållbart och miljövänligt.
  2. Skrei är en av de magraste och nyttigaste fiskarna som finns.
  3. Skrei är kvalitetsmärkt och har ett spårbart ursprung.
  4. Skrei är fantastiskt gott och kan tillagas på många sätt.
  5. Skrei har ett fastare, vitare och mer delikat kött än vanlig torsk.

Snabba fakta

  • Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida, vandra.
  • Skrei kommer från världens största torskbestånd, ett bestånd som är hållbart och i god tillväxt.
  • Skreien vandrar från Barents hav till Nordnorges kust för att leka januari-april, då den traditionsenligt fiskas och avnjuts färsk i säsong.
  • Skrei får bara kallas skrei mellan januari och april och kallas skrei även i Spanien och Frankrike.
  • Skrei som har märket Skrei® i ryggfenan är kvalitetsmärkt och är behandlad och packad enligt en noga definierad standard som borgar för hög kvalitet.
  • Skrei passar utmärkt att både ugnsbaka, pochera, rimma, koka in eller steka.
  • Det är tradition att använda hela fisken – from nose to tail. Huvudet skickas till Nigeria, magen till Asien och i Sverige tar vi varmt emot kind, tunga och filéer.