ReTaste invigningen med Kronprinsessan Victoria

Bild; Lorenzo Guida
Bild; Lorenzo Guida

Kronprinsessan Victoria, Paul Svensson och med många andra samlades på ReTaste-invigningen igår för att tillsammans påverka den syn vi har på råvaror.
Pop up-restaurangen ReTaste är ett nytt koncept som är de förlorade smakupplevelsernas mecka. Man tar hand om råvaror från livsmedelsbutiker förvandlar det till lyxiga mat- och dryckesupplevelser. Följande personer satt till bords under invigningskvällen:

H.K.H. Kronprinsessan Victoria
Per Bolund, finansmarknads-, konsument- och biträdande finansminister Paul Svensson, kock, kreatör och initiativtagare ReTaste
Magnus Johansson, VD Coop Sverige
Louise König, hållbarhetschef, Coop Sverige
Åsa Domeij, hållbarhetschef, Axfood
Joey Schultz, Hållbarhetschef, Willys
Jonas Samuelson, VD Electrolux
Henrik Sundström, Hållbarhetschef, Electrolux
Per Styregård, gastronom, journalist och föreläsare
Gustav Stenbeck, hållbarhetsexpert och VD, Mestro
Lotta Lundgren, författare, skribent och programledare
Anna Rasin, kommunikationsdirektör, Coop Sverige
Malin Ekefalk, chef socialt ansvar, Electrolux
Måns Herngren, regissör och styrelsemedlem i matsvinnet.se
Lena Persson Herlitz, adjutant
Joey Schultz, hållbarhetschef Willys

Under kvällen hölls ett panelsamtal om hur detaljhandeln och restaurang, café och hotellbranschen tillsammans kan samarbeta för att prima varor aldrig ska bli svinn. Samt hur man kan tänka på politisk nivå för att möjliggöra dessa samarbeten.

-Att ta hand om den mat vi producerar är en viktig del av målet om att uppnå ett hållbart samhälle. För att visionen ska bli möjlig krävs att produktionen och hanteringen av maten också anpassas. Paul Svenssons initiativ om matsvinn förtjänar att uppmärksammas. Därför ser jag fram emot att delta i både samtal och middag för att komma ett steg närmare en lösning.”, säger Per Bolund, konsument- och biträdande finansminister.

Pop-up restaurangen huserar i designstudion Pjadad på Södermalm och initiativet genomförs i samarbete med Electrolux, Coop och Willys.
ReTaste kommer vara öppen för bokningar två kvällar i veckan från den 2 maj till 31 oktober (juli sommarstängt).