VITA RÄDISOR MED FÄRSK MANDEL, PÄRON, VATTENKRASSE OCH POPPADE VALLMOFRÖN

Foto David Back

Om man nu inte avnjuter rädisorna i ensamt majestät är det väl inte mer än rimligt att ge dem ett smickrande entourage i en sallad? Vinägretten är främst till för att mandeln och päronet inte ska mörkna. Det är alltså ingredi- enserna som talar, och salladen är en fullträff för den kökströtte som bara är ute efter maxad effekt. God till rökt lax.

4 personer

1 knippa vita pingpong-rädisor 1 päron, fast sort
100−200 g färska mandlar
1 kruka vattenkrasse

2 msk blå vallmofrön

1 krm flingsalt

DRESSING:

2 msk hampaolja (eller linfröolja) 2 msk vitvinsvinäger
DU BEHÖVER OCKSÅ: mandolin

salladsslunga

1 Ansa rädisorna och låt dem dra minst 1 timme i kallt vatten.

2 Blanda samman hampaolja och vinäger till en enkel dressing. Rosta vallmofröna i en het torr panna tills de knäpper. Häll över dem i en skål och låt dem svalna.

3 Skölj, torka och skiva päronet tunt från basen med mandolin. Doppa omedelbart skivorna i dres- singen, så att de inte mörknar. Skär mandlarna på snedden och gör likadant med dem, annars blir de bruna.

4 Servering: Skär rädisorna i halvor. Skölj och slunga vattenkrassen. Spara några kvistar och lägg upp resten på ett uppläggningsfat. Lägg på päronen, fyll på med rädisor och mandel. Strö över vallmofrön och flingsalt och avsluta med den sparade vattenkrassen. Servera genast.

Text: Anna Billing 

Foto: David Back

Från Gourmet 04/2016

Foto David Back