TOMAT- OCH CHILICHUTNEY

FOTO CHRISTIAN GUSTAVSSON
FOTO CHRISTIAN GUSTAVSSON

Här kommer en frisk och färgstark chutney som passar utmärkt till curryrätter, på ostmackan eller till korven. Receptet kommer från:

MARK WILCOX BOK, CHILIGARAGET, FRÅN FRÖ TILL HOTSAUCE

CA 1 LITER

6–8 plommontomater, tärnade
1 gul lök, finhackad
2–3 små, mellanstarka chilifrukter, till exempel Ají Limo eller Ají

Amarillo, finhackade
1 dl råsocker (eller syltsocker för en fastare konsistens) 1⁄2 dl äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk riven färsk ingefära
1–2 krm mald kanel
ev 1 krm mald stjärnanis

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt sjuda utan lock cirka 40 minuter. Rör om då och då. Mixa slätt med stavmixer eller visp när massan tjocknat.

Häll upp i varma rena burkar och förslut med tättslutande lock. Låt svalna, ställ burkarna i kylen och vänta cirka 1–2 veckor före avsmakning.